References

Radio Station (Funkfeststation), Augsburg, Germany

3 pics
3 pics
hiendl_schineis architekten

The building was created to house computer-controlled operating system and radio equipment that allows transport companies to communicate with a control centre. 

Essentially a housing that encloses four control cabinets full of switchboards that will require maintenance access, located on a green space at a road intersection close to a radio mast. A steel structure was placed on the 2.5 x 2.5 m foundations and secured by locking brackets.

The four sides of the building are glass, etched on the outside and Parsol green on the inside. The glass is held in place by stainless steel pressure bars. The panes of glass have mitred corners and are designed to be static-bearing.

The roof of the building is clad with copper. Two water spouts protrude from just below the roof line. Protecting the glass, and providing some shading, are a series of 8 cm wide copper strips. These strips are wrapped irregularly around the building, a representation of the electrical copper components within.

The outside plays with light and shadows throughout the day, as the position and intensity of the sun changes. The copper strips catch in the sun, showing off their developing patina.

The light

The building was designed from the outset as an illumination, which shows a second character at night when lit form the interior. The warm light tones of two Lingotto lamps, fitted with 250-watt sodium bulbs, placed on the ground in the middle of the building, coupled with light indirectly reflected by the white painted ceiling, dissolves the contours and harmonizes with the green of the glass panes and the copper strips.

At dusk, as the interior begins to glow, the winding copper strips create an impression of a photographic negative, bringing the interior to the outside.

Share: 

Building

Owner: 
Stadtwerke Augsburg - Verkehrs-GmbH
Completion date: 
2001
Country: 
Germany
City: 
Augsburg
Street: 
Dr. Dürrwangerstrasse
Location: 

Categories

Applications: 
Other
Type of building: 
Other
Copper used: 
Classic
Estate: 
New

Architect

Name, office: 
hiendl_schineis architekten
Address & description: 
Imhofstr.12 86159 Augsburg

Find out more

Nick Hay

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept