References

Pegasus Academy, London, UK

Chris Hodson

A golden copper alloy frontage announces the entrance to this south London school – recipient of several awards, including Winner of the 2015 Architectural Review Schools Award – unifying disparate existing buildings, as architects Hayhurst and Co explain.

The expansion of Pegasus Academy comprises a new nursery, 6 new classrooms, an enlarged hall and new entrance and administration areas linking the two, previously separate, schools. The project unites a fragmented site with a series of interventions and extensions that thread new teaching spaces together through a complex arrangement of existing buildings.

RESPONSIVE ROOFSCAPE

The concept of a ‘responsive roofscape’ informs a site-wide strategy to revitalise the different learning environments and provide a controlled sense of scale to the new development. The miniature peaks of the nursery mimic the Victorian dormer windows of the Infant Hall. They form the surroundings of a new square where young children are dropped off and collected by their parents.

By contrast, the monolithic golden copper alloy pitch of the front facade is at the scale of a public building responding to the local streetscape. The scale of these pitches increases across the site, growing in response to the age of the children and defining the form of the rooms beneath.

BRINGING SCHOOLS TOGETHER

The new street facade brings the two schools together by adopting the pitches and massing of the Victorian buildings at either end, and is then cut in the middle to create a logical public entrance leading into the heart of the school. The resulting form leads the eye towards the Victorian Junior Gym, reinforcing its prime position in the group of buildings that make up the school’s frontage.

The choice of golden copper alloy shingle cladding on the front façade reflects the key civic role that the school plays. The design responds to the school’s pride in itself: a building which declares itself as typologically different from its neighbours, that celebrates its role in the wider community and provides a 21st century learning environment for future generations.

Share: 

Building

Owner: 
The Pegasus Academy Trust
Country: 
United Kingdom
Zip code: 
CR7 8SB
City: 
London
Street: 
Whitehorse Rd, Thornton Heath
Location: 

Categories

Applications: 
Facades
On roofs
Roofs
Type of building: 
Educational
Copper used: 
Golden alloy
Estate: 
Upgrade

Architect

Name, office: 
Hayhurst and Co.
Address & description: 
26 Fournier Street, London, E1 6QE

Copper contractors

Title: 
Richardson Roofing

Find out more

Nick Hay

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept