References

Institute for Information Technology, Computation Center and Archive, BTU Cottbus, Germany

Bez+Kock Architekten Generalplaner GmbH

The newest addition to the Brandenburg Technical University campus in Cottbus, Germany, is now home to the BTU Institute for Information Technology and the Computation Center.

The four-story, square form with 43-meter-long sides incorporates existing axes from nearby buildings, setting itself into a row of existing institutes along the green central axis – Konrad-Wachsmann-Allee.  The copper-clad structure stands in an island of crushed basalt rock.

The façade is clad with horizontal copper bands, interrupted by glazed ribbon windows.  In keeping with fabrication traditions for copper, the building’s corners are rounded.  The windows follow the same principle.  Directly under each ceiling, a thin ribbon of glass with integrated light directing elements brings light deep into the interior.

The building has two entrances.  The main entrance is located on the south side and is oriented towards Konrad-Wachsmann-Allee.  A second, smaller entrance is located on the north side directly across.

The building interior is dominated by the color white and is conceived as a play on various materials:  white paved floors, white glazed wooden doors and built-in furniture, whitened concrete walls with plank formwork.  Individual accents in copper (display cases, door handles, baseboards, etc.) echo the façade.

Two open stairs on the east and the west sides of the building provide access to the upper floors.  The ring-shaped structure has rooms on both sides of the corridors and is organized around a rectangular courtyard.  On the north and south sides the rooms to the courtyard were left free as lounges, connecting the circulation spaces with the courtyard.  As a part of an artist project, the courtyard is paved with colorful concrete bands in which fragments of an interview with artificial intelligence are embedded. 

The functions are arranged in ascending order according to the frequency of visitors:

The highly frequented seminar spaces for the Computation Center and the Institute for Information Technology are located on the ground floor.  These rooms are located directly on the lobbies, which double as lounges and have direct access to the courtyard.

Office spaces for the IT-Institute are located on the first and second floors.  PC laboratories are directly assigned to these spaces and are located across the hall, oriented to the courtyard.

The third floor houses the high-security spaces for the University Computation Center and is only to be accessed by few individuals.

Share: 

Building

Owner: 
BLB Cottbus
Completion date: 
2014
Country: 
Germany
Zip code: 
03046
City: 
Cottbus
Street: 
Konrad-Wachsmann-Allee 5
Location: 

Categories

Applications: 
Facades
Type of building: 
Educational
Copper used: 
Pre-oxidised
Estate: 
New

Architect

Name, office: 
Bez+Kock Architekten Generalplaner GmbH
Address & description: 
Kronenstraße 36 70174 Stuttgart

Find out more

Nick Hay

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept