References

The Goldsmiths' Centre, UK

The Goldsmiths’ Centre is two projects in one, and two buildings combined and connected. The converted Grade 2 listed Victorian School houses the ‘Institute’, which provides post‐graduate and apprentice training to would‐be goldsmiths. This transformed building, which also houses a public restaurant, is connected to a new 5_storey building by a glass atrium and steel bridge. The new building has three floors of workshops for both established gold and silversmith companies, and small start‐up studios for recent graduates.

The ground floor of the new building houses an exhibition/ seminar. The exhibition space, part of the atrium and the café are all open to the public. There is an additional conference space in the rooftop pavilion at fourth floor level, for events, meetings and for hire by other organisations. With an associated timber decked terrace that gives views over the roof-tops towards the City.

The new building is clad in York stone and hand-patinated brass panels, with large areas of glazing to give views into and through the building at street level.  The windows themselves are framed in patinated brass and project-out from the face of the building to give a modulated oblique view, giving a rhythm to the Albion Place façade and expressing the workshop spaces within.

The building has an attention to detail that reflects the precise craft of the Goldsmiths and makes a fresh dignified contribution to an important street corner in Clerkenwell.

The brass coils were produced in Germany, pressed in Scotland and then delivered to a small patination workshop in East London. Each brass element was hand patinated and inspected by the architect at the workshop for quality control. They were then delivered to site for installation onto the building.

Share: 

Building

Completion date: 
2012
Country: 
United Kingdom

Categories

Applications: 
Facades/fascia
Type of building: 
Educational
Copper used: 
Brass
Estate: 
New

Architect

Name, office: 
Lyall Bills & Young Ltd
Address & description: 
70 Cowcross StreetLondon EC1M 6EJ

Awards

Season: 
2013

Find out more

Nick Hay

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept