References

Esselunga supermarket, Milan, Italy

Fabio Nonis

The project is about the restyling of the Esselunga supermarket of viale Papiniano in Milan. A three stories building from 1970.

The salesroom and the storage rooms are on the ground floor, the changing rooms for the employees and the mechanical rooms are in the basement, while the roof slightly cantilevers over the sidewalk and is used as a parking lot.

The building needed to be renewed inside (layout and mechanical plants) and on the facades because of the poor conditions of the finishing materials and the insufficient energy standards of the walls. In 2015 the restyling did not only address technical and functional problems but aimed to a new architectural image of the building. The steel structure was modified in order to raise and increase the part of the roof cantilevering over the front facade, creating a covered area in front of the entrance.

The lower part of the facade was coated in stone while the cantilevering part was coated with copper panels, two natural materials sensible to the passage of time. In particular the oxidation process of the copper panels (4 mm thick) will progressively generate different shades of colour. To eliminate the initial shininess of the copper the panels were treated so to accelerate the natural oxidation process.

The architects says: “In order to eliminate the initial brightness of the material, without affecting the extraordinary ability to interact with the different conditions of light that occur depending on hours and seasons, prior to installation the copper panels were put in a bath of a weak acid solution that accelerated the natural oxidation process by giving them a subtle tarnishing, without compromising the natural luminosity of the material and its ability to evolve over time, which is one of the features of the uniqueness and beauty of copper.”

Share: 

Building

Owner: 
Esselunga Spa
Completion date: 
2015
Country: 
Italy
City: 
Milano

Categories

Applications: 
Facades
Type of building: 
Commercial, trading
Copper used: 
Classic
Estate: 
Upgrade

Architect

Name, office: 
Studio di Architettura Fabio Nonis

Copper contractors

Title: 
KME Italy Spa

Awards

Season: 
2017

Find out more

Nick Hay

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept