References

Dolomitenblick, Sexten/Sesto (BZ), Italy

Ulla Hell, Plasma Studio

The building is located on a hillside in the Dolomites, at the edge of a residential area. The volume has been developed mainly from its pragmatic functional request to include 6 independent apartments around a common circulation: a ‘cut’ that marks the main access and the division of the volume into 2 halves. Besides its function, the ‘cut’ becomes the main defining element of the building: from either side of the ‘cut’ strips unfold that form the balustrade of a generous covered balcony which reach out to the surrounding topography. The strips and the façade jump back at each floor, following the profile of the natural steep hillside.

The building hosts 6 generous holiday homes, all arranged to take advantage of the sun and the panoramic view of the Dolomites. Each individual unit is designed to give maximum of privacy: through the division of the whole building volume into 2 parts; through the stepped balustrades which prevent the apartments from being overlooked and from being viewed from the street below. Each apartment has a sun terrace which increases the living area, leading to a small private garden on each floor.

Local larch wood defines both internal and external living areas. South facing floor-to-ceiling glazing maximizes views and solar gain, whilst external ‘brise soleil’ and the overhanging balconies minimize overheating during summertime. The main circulation is very compact and a continuation of the volume defining ‘cut’ and repeats the use of the local larch wood and the color code of the façade. Focus was given to the design of the copper balustrades which appear to emerge from the natural topography, grow, become balustrades, attach to the building where the ‘cut’ defines the volume, peel off and return again to merge with the surrounding topography.

When peeling off, the metal sheets, which are divided into horizontal strips, describe a curved hyperbolic-parabolic geometry: crafts knowledge brought to its extreme. The dark pre-oxidized copper surrounds the volume on all sides, the strips forming layers which allow the roof to be a continuation of the overall façade and volume. The form of the roof itself is dictated by local planning regulation which allows only a pitched roof in the specific building plot. Slightly deformed, it merges with the design intention but also with the traditional typology of pitched roofs by not simply repeating but exploring what new potentials of a traditional typology can be.

Materials Located at the edge of a very eclectic residential area with a non-coherent appearance, the focus of the project was to provide a contrast by generating a simply volume which grows out of its natural surrounding topography and blends back into it. This was achieved by minimizing the number of materials to a very local, almost vernacular code: larch wood and pre-oxidized copper. Both the copper and the larch wood are exposed to the atmospheric influence of sun, rain and snow, allowing natural weathering to occur. Through the repetition of the colours of old farmhouses in the vicinity, which have with dark, sunburned larchwood facades, the new building blends into its natural surroundings.

Size: 1.050m²

Share: 

Building

Owner: 
Privato
Completion date: 
2012
Country: 
Italy
Zip code: 
39030
City: 
Sexten/Sesto (BZ)
Street: 
via Kiniger 5
Location: 

Categories

Applications: 
Balustrades
Facades
Roofs
Type of building: 
Residential
Copper used: 
Pre-oxidised
Estate: 
New

Architect

Name, office: 
Plasma Studio: Ulla Hell, Eva Castro, Holger Kehne, David Preindl (Project Architect)
Address & description: 
PLASMA studio Lanerweg 1839030 Sexten/SestoCollaborators:Nicoletta GereviniPeter PichlerDaniela WalderMaya ShopovaLibny Pacheco

Copper contractors

Title: 
ZINGERLE BONIFAZ GmbH
Address & description: 
Handwerkerzone 159 I-39030 Antholz Mittertal Tel. +39 0474 492163 Fax +39 0474 493500 info@zingerle-bonifaz.it

Awards

Season: 
2013
Categories: 
Shortlisted
Commended
Public Choice Winner

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept