References

The Boilerhouse, Royal Holloway, University of London, UK

Cartwright Pickard

The Boilerhouse project for Royal Holloway, University of London is a new café pavilion and event space set in the courtyard of an existing heritage building. The project also incorporates the refurbishment of the original stable block wing into a toilet and servery area.

Falling within the curtilage of the Grade I Listed Founders Building, the pavilion is a subtle intervention, lightly touching the granite set courtyard and perimeter brick wall. Previous new interventions in the courtyard used copper which set a precedent for any future buildings.

The design of the new pavilion roof rises to acknowledge the existing chimney stacks as well as emphasising the entrance into the courtyard space. The roof changes height and shape as it meets the listed buildings, creating a double curvature. Shape is expressed through faceted panels and a sleek copper external finish follows the roof plane giving a smooth transition and emphasising the building form.

The levels of insulation required in the roof are increased over the actual plan of the building to provide the necessary insulation for a highly-glazed building. The roof steps down to create thinner profiled eave details that allow water to drain of the buildings without the need for unsightly guttering and drainpipes. The use of copper allows these to be created with clean, robust and easy to maintain details.

The pre-oxidised copper finish complements the muted colour palette of flitched timber, steel and glass, with seams precisely set-out to enhance the double roof curvature, reading as a light monolith in fight. The selection of materials is based on a belief that the building should grow old gracefully and weather well.

Share: 

Building

Owner: 
Royal Holloway, University of London
Completion date: 
2016
Country: 
United Kingdom
City: 
Egham

Categories

Applications: 
Roofs
Type of building: 
Educational
Restaurants
Copper used: 
Pre-oxidised
Estate: 
New

Architect

Name, office: 
Cartwright Pickard

Copper contractors

Title: 
Roles Broderick Roofing Ltd

Awards

Season: 
2017

Find out more

Nick Hay

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept